2015. október 24., szombat

Marc Levy-Ki nem mondott szavaink

Julia Walsh amióta az eszét tudja, sosem volt felhőtlen viszonyban az apjával. Alig találkoztak, alig beszéltek, akkor sem értettek egyet semmiben. Házasságkötése előtt néhány nappal a fiatal nő telefonhívást kap apja személyi titkárától. Ahogy azt előre sejtette, Anthony Walsh nem tud részt venni az esküvőjén. Ez egyszer azonban Julia kénytelen elismerni, hogy apjának kifogástalan mentsége van. Meghalt. A temetés másnapján Julia rájön, hogy apja nem csak az esküvőjét hiúsította meg a halálával, hanem még egy utolsó, elképesztő meglepetést is tartogat a számára… Jóvátehető-e vajon, amit a múltban elrontottunk? Kaphatunk-e még egy esélyt a sorstól, hogy elmondjuk egymásnak mindazt, amit elmulasztottunk elmondani? Túlélhet-e egy szerelem majdnem húsz évnyi távolságot? Egy apa-lánya kapcsolat és egy, a leomló berlini fal tövében szövődött szenvedélyes első szerelem története. A New Yorkban élő Marc Levy az utóbbi évtized legsikeresebb francia bestsellerírója. Fordulatokban gazdag, érzelmekkel teli és csipetnyi humorral fűszerezett regényei már több mint 42 millió példányban jelentek meg a világ 40 országában.
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés 2011
oldalszám:360
Moly.hu: 82%

Húha. Ismét remek és megdöbbentő könyvvel drukkolt elő Marc Levy. Már alapból pozitív benyomással kezdtem hozzá a könyvnek, mivel előtte a Ha lenne még egy esélyt már olvastam, aminek a végén…  enyhén fogalmazok, hogy a padlóról kellett összekaparnom az állam. S most se volt másként, ismét egy remek, REMEK történetet hoz az olvasó elé!
Még az első könyvénél csak azért kezdtem bele, mert újat akartam olvasni, ki akartam lépni a komfortzónámból, s hála az égnek jó könyvvel kezdtem neki. Miután túltettem magam a könyvén, utána néztem (és reménykedtem), hogy van még magyarul megjelent könyve, s mikor megtaláltam, elolvastam a fülszöveget TUDTAM, hogy kell nekem! Így hát meg is szereztem, de sajna csak pihent a polcom, de végre sikerült elolvasnom, tökéletes kikapcsolódás volt számomra.

Kezdjük az elején.

Julia esküvőjére készül, hogy összekösse az életét Adammel, de befut a tragikus hír. Az apja meghalt. Így hát érthető, hogy az esküvő elúszik, minden tolódik és a „gyásznak” adnak helyet. Főszereplőnk nem szándékozik sok időt fordítani apjával kapcsolatos gondolatokra, mivel nem volt szoros kettőjük közötti kommunikáció, mondhatni igen feszült volt. Ezzel együtt persze nagy kő esik le Julia szívéről, hogy apja több bajt nem okoz számára, de nagyot téved, amikor hazatér, s megtalálja a nagy dobozt, amivel elindul a lavina, és BUMM, szegény nő élete fejére áll. Olyan szinten fordul meg az élete, hogy végül Németországban fogunk kikötni egy régi szerelem, egy régi hirtelen döntés miatt.
Ó, a humor remek eszköz arra, hogy hatástalanítsd a valóságot, amikor a fejedre zuhan.
(Sajnos nem tudok bővebben mesélni, mivel az elején van a DOBOZ, amit nem akarok spoilerezni, s erre épül az egész). Egy olyan múltbeli történet jóvátétele okán, ami egy szívmelengető szerelmet hozott létre, még akkor is, ha nyelvi nehézségek voltak Julia és Tomas között. Én is szeretnék egy ilyen szerelmet, (na persze 20 év megszakítást nem kérek) ami egy hirtelen döntés alapján történik, egy pillantás alatt. De most komolyan? Ki nem szeretne egy olyan férfit, akitől ha el is szakítanak, még mindig dobogna a szíve értünk??? NANANA???  Persze nem csak a szerelem van jelen, (s ebből ne arra gondoljatok, hogy teli van cukorral a könyv) hanem az apa-lánya kapcsolat, hogy egy apuka tettei mit tudnak tenni a lánya életével és irányával.
Mit tudsz te a szeretetről, Juliám, aki mindig csak azokat szeretted, akik szép képet tükröztek rólad?
Az apai szigor mennyire tud változtatni az lány életében, s végül hová vezet. Persze gondolom, hogy sokaknak normális apjuk van, de az is befolyással van az életünkre, akár lányok vagyunk, akár fiúk. Anthony Walsh egy tekintetet parancsoló személy volt, aki beleszólt a lánya tetteibe, de a kommunikációjuk igen kevés volt, ami meg is adta az alaphangulatot kettőjük között.
 Csak akkor mondhatjuk, hogy túl késő, ha a dolgok visszavonhatatlanul végérvényessé váltak.
De  persze a  történet bemutatja, többek között azt, hogy igen van igaz szerelem, amit még az idő se szakít el, s a „veszett” kapcsolatokat is helyre lehet hozni, hogy minden kapcsolatba adódnak gondok, amik helyrehozhatóak, csak alkalom kell rá. Feltesz olyan kérdéseket, amiket saját magamtól nem jutnának eszembe bizonyos helyzetekbe, és elgondolkodtatott, hogy milyen is a szülő-gyerek kapcsolat, hogy talán miért teszi a szülő azt amit, esetleg mit mond és mit nem.
Nekem az égvilágon semmi bajom a vőlegényeddel, tökéletes fickó! Mindössze arról van szó, hogy sokkal inkább olyan férfit szerettem volna látni az életedben, aki felkavar, még ha tele is van hibával, mintsem olyat, aki csak azért fogott meg, mert van néhány erénye.
A cím nagyon jól mutatja be a könyvet, foglalja magába, mivel Julia és az apja között millió és egy szó hangzott el és nem. Olyanok, amiknek kellett volna és olyanok, amiknek nem kellett volna, s ezek miatt mennyire el tud romolni egy kapcsolat, hogy ha nem a valós gondolatunkat mutatjuk, nem mondjuk ki, amit érzünk. A kötetet átitatja a bennragadt szavak, érzelmek a ki nem mondott szavak, tettek, s szarkasztikus humor, ami kellett, hogy megértsék egymást. Az apa-lánya kapcsolaton keresztül pedig szembesített, hogy mennyi mindent elhalasztunk a szeretteinkkel kapcsolatban.
Végül, hogy kinek ajánlom? Aki ki akar lépni a komfortzónájából, mivel egy remek választás, de persze mindenki másnak, aki egy izgalmas könyvet szeretne olvasni. Mert ez a könyv az, a maga módján.

5/5

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/marc-levy-ki-nem-mondott-szavaink-546

Extra

Magyarországra utalások bukkannak fel, amik számomra nagy örömet szerzett, mivel nem kis dolog, hogy egy könyvre említésre kerülünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése