2014. november 2., vasárnap

Jessica Park - Flat-Out Love Szeretni bolondulásig


A srác magas volt, legalább száznyolcvan centi, szőkésbarna haja a szemébe lógott. Pólóján az a felirat állt: Nietzsche a haverom.
Íme, Matt. Julie Seagle kedveli őt. Nagyon is. De ott van még Finn. Akibe Julie teljesen belezúgott.
Bonyolult? Kínos? De még mennyire.
Julie nemrég költözött Bostonba, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait: mégis honnan tudhatta volna, hogy édesanyja régi jó barátnőjének családjánál fog kikötni? Csak ideiglenesen akart megszállni náluk. Arról szó sem volt, hogy fontossá válik a Watkins család számára, vagy hogy beleszeret az egyik fivérbe. Pláne nem abba, amelyikkel még egyszer sem találkozott személyesen. De hát számít ez? Finn megérti őt, jobban, mint valaha bárki. Ők ketten egy hullámhosszon vannak.
De a szerelem - és annak mindenféle csavaros, bonyolult változata - mindig tartogat meglepetéseket. És soha senki nem ússza meg sértetlenül.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft. 
Fordító: Komáromy Zsófia
Megjelenés: 2013
Oldalszám: 392
Moly: 2013.12.13

Goodreads: 4,04


A történet
     Nem számítottam semmi nagy durranásra, sőt mi több még a számat is húztam, mert nem megszokott volt nekem, hogy E/3-ban olvasok könyvet, de ha már elkezdtem be fogom fejezni, akár tetszik, akár nem, s jól döntöttem, mert tetszett!! Nagyon is!!
Az alaptörténet annyira mindennapi, hogy olyan érzés keríti körbe az embert, hogy ez vele is megtörténhetne. S éppenséggel amennyire mindennapi, annyira különleges.Legalábbis számomra.A történetben lévő két szál úgy van össze fonva, hogy a történet átlátható, ha az utolsó kirakós is a helyére kerül. Persze vannak hibái, de rendben van, ha azoktól eltekintünk.
     Történetünk Bostonban kezdődik, főszereplőnk Julie főiskolai éveit kezdi majd el, de számításait keresztül húzza egy igen csúnya átverés. Mondhatni hajléktalan lett addig, amíg Matt meg nem érkezik, s történetünk itt indul el. Hála anyukája egyetemi ismerősének és volt szobatársnőjének, aki pont Julie nem létező lakásához nem messze lakik, főhősünk megmenekül az utcán lakástól és a Watkins családhoz kerül, ahol megismeri Erin-t Rogert és Celeste-t is. A család első látásra normálisnak tűnik Julie számára, de amint kezdenek telni a hetek, úgy kerülnek elő a szembe tűnő, nem megszokott viselkedések és a kérdések is, míg végül észrevesszük, hogy azon kapjuk magunkat, hogy bele kerültünk Julie elhatározásának a közepébe, még pedig abba, hogy segíteni fog Celeste-n.
     De ne ugorjunk ennyire előre. Már akkor megjelenik Fotó Finn, amikor főhősünk átlépi a család küszöbét és az elején még ártalmatlannak tűnő kartonbábú, végül elkezdi Julie gondolatait körbevenni. De nem csak ő, hanem a facebook-on létező Finn is – Fotó Finn és Facebook Finn egy és ugyan az. Celeste noszogatva ráveszi Julie-t, hogy jelölje be, de persze Matt ennek nem nagyon örül, hogy ilyeneket kér testvére. Julie a kislány kérését teljesítve, majd a visszajelölést követve, elnézést kér üzenetben, hogy idegenként ismerősnek jelölte, de a bocsánatnak induló levélből beszélgetések nőnek ki. Nagyon ötletesek és viccekkel teliek voltak az üzenetek és a kiírások is. Érezni, hogy napjainkban játszódik a történet.
"Finn az Isten: Remélem, hogy egy nap feltalálják a mocskos gondolatokkal működő autót."
Olvasás közben néha meg kellett állnom, hogy emlékeztessem magam, hogy Celeste nem 6, hanem 13 éves lány. Egyszerűen néha Fotó Finnel úgy viselkedett, mint egy kisgyerek, miközben nagyon érett – tán túlságosan is -.
Egy elszomorító hiba van a könyv végén. Nem maga a történet, hanem az, hogy túl gyorsan lett vége az egésznek. Olyan érzést váltott ki belőlem, és olyan gondolatokat jutatott eszembe, mintha az írónő gyorsan – nagyon gyorsan – le akarná zárni a történet végét. Én minimum 15 oldalt hozzá csaptam volna még, az biztos.
Végül az egész család kezd helyre jön, és boldog a befejezés is.
Szereplők
Matt: Ritkán kerül a kezembe olyan könyv, amiben okos és még helyesnek leírt fiú szerepel – Oh és még matekot és fizikát tanul *-*  -. Szóval igen okos fiú, de néha a humorát elfúja a szél, bár rengetegszer lehet jókat nevetni a megszólalásain. Az elsőtől az utolsóig belezúgtam. (Bár egy bizonyos ponton, szívesen lekevertem volna egyet.) 

"Helyesen tippelem a bőröndök alapján, hogy te lennél Julie? Különben rossz lányt készülök elrabolni."

Julie: Számomra elégé a szakadék szélén egyensúlyozó karakter a könyvben. Vannak nagyon aranyos, kedves pillanatai, de sokszor a falra tudtam volna tőle mászni, mivel "mindenbe bele ütöm az orrom" benyomást keltette bennem. Tudhatnám még szidni, DE pont ilyen karakter kellett ide, hogy a család végre a jó irányba kezdjen gyógyulni.

Erin és Roger: Rengetegszer magukra hagyják a gyerekeket, és sokszor nincsenek otthon. Mikor végül összeáll a kép, akkor értsük meg, hogy pontosan miért is voltak ilyenek. Ezektől eltekintve kedves, aranyos szülők, igaz Roger még ritkábban bukkant fel, mint Erin, még ettől is szerethető és megkedvelhető karakter.

Julie anyukája:Tipikus anyukaként viselkedik, látni – olvasni-, hogy szereti és félti a lányát. Nagyon kedves karakter.

Julie apja: Az egész könyvben őt utáltam a legjobban, bár senki más felé nem kezdtem utálatot érezni, ha őt nem nézzük. Ekkora egy p_cs apuka hogy lehet? Szegény lányának ígérget, majd még szólni se képes, hogy nem tudja betartani a szilveszteri ígéretet. Ugyan azt tettem volna, mint Julie, amikor megtudta, hogy miért is nincs ott az apja.
A könyv nagyon tetszett élvezhető is, bár vannak benne olyan kifejezések, amiktől csak lestem, mint borjú az új kapura. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy olvassa el, és akinek tetszett, vagy esetleg más meglátása is van, örömmel olvasom  hozzászólásban. 

Kedvenc jelenet: Mikor Celeste-t hazahozza Matt. Az-az éjszaka és az utána lévő reggel.
Kedvenc szereplő: Matt, Celeste és Julie
Mélyrepülés: Mikor rá jön Julie, hogy mi a titok
Nem szimpatikus személy: Julie apja

5/5

"Finn, az isten: Fontolgatom a lehetőséget, hogy szabadúszóként kajás pornófilmcímeket találjak ki. Eddigi ötleteim: "Husikám" és "Pajkos pite". Mit szóltok?"


Matt szemszöge pedig már előrendelhető a KMK webshopjából!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése