2014. november 15., szombat

Gayle Forman - Ha maradnék

És te hogyan döntenél?

Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.

Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.

Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?

Kiadó: Ciceró
Fordító: Rudolf Anna
Megjelenés:  2011.
Oldalszám: 288
moly: 91%
Goodreads: 3,98

         Nehezen tudok hozzákezdeni, mivel az érzelmek kavalkádja még nem rendeződött bennem, pedig már egy hete, hogy befejeztem.
         Az elején nem gondoltam volna, hogy ennyire megüt a könyv és ez ritka nálam. Az a könyv, ami ekkora elgondolkodásba nyom el, annak ám igazán jól megírt könyvnek kell lennie. Szeretem az ilyen elgondolkodtató könyveket és egy új kedvenccel bővíthettem a virtuális kedvencek polcomat. A Nyugalom tengerét is ezért szeretem mai napig és igaz nincs e két könyv között nagy hasonlóság, de egy közös pontjuk van. Elgondolkodtat. Mind a kettő könyvet nem egy boldog Happy End olvasás után ajánlom.
                    Én a könyv sok részét végig könnyeztem és számomra kellettek pillanatok, amikor meg kellett állnom és hadgynom kellett a történetet, hogy megnyugodjak.
         Mondhatni ismét egy olyan könyv került könyvpiacra, ami szempillanyitógató.

A történet

         A könyv kicsivel több, mint egy napot ír le. A fejezetek "címe" időpontok, amik elsőnek furák, de olvasás közben rá lehet jönni, hogy miért is.
         Megismerkedünk Miával, aki csellón játszik, Adammal és lány családjával. A történet eleje egy reggeli napon indul, amikor is a család otthon marad, mert havazás miatt nincs iskola és mivel Mia és Teddy apja tanár így hát a négytagú családból hárman otthon maradnának, de eldöntik, hogy elmennek otthonról négyen.
         9 óra 23 perckor pedig beüt a végzet, a fájdalom és, ami csak lehetséges, hogy életed nagy terveidet kettévágja. Mia kívülről szemléli az eseményeket, amik körülötte és a családja többi tagjával történik, majd a visszaemlékezéseivel megismerjük a rokonait, családját és, hogy Adammal, hogyan ismerték meg egymást. Ezek a visszaemlékezések alapján pedig megérthessük, hogy kihez mennyire kötődik.
- De most komolyan, hogy teszed túl magad a pánikon?
[…]
- Sehogy. Megpróbálod túlélni. Összeszorítod a fogad, és valahogy majd csak kibírod.

Megmondom őszintén, nem tudom, hogy még mit mondjak a könyvről, pedig annyi minden van. A történet a döntésről szól.
         Ezt a könyvet olvasnod kell, hogy megértsd, miért is szeretik annyira. Igen szívfacsaró és igen lehet, hogy még a könnyed is elfut és pontosan Igen lehet, hogy becsukod a könyvet és kérsz magadnak öt percet, mert le kell nyugodnod, de el kell olvasnod, hogy miért is van felkapva.

[…] - Ki kell bírnod, ezt, remélem, magadtól is tudod – parancsolt rám ellentmondást nem tűrőn […]

         Remélem ülsz, mert megkérlek valamire. Gondolkodj el azon, amit most fogok mondani. Képzeld el, hogy az életed remek, mindened meg van, a családod szeret és, amit szeretsz csinálni remekül megy, miközben ott van melletted a fiú, aki szeret téged, és te is szereted őt. Majd ez mind szertefoszlik egy nap. Egy átlagos reggelen. Lehet, hogy holnap megtörténik veled is. Lehet ez a jövő héten következik be, vagy csak egy év múlva, tán 10 év múlva. De, ha megtörténne, és csak te maradnál a családod tagjai közül, fel akarnál ébredni? Én biztos nem, de te tudod, hogy mennyire vagy erős, erős vagy-e feldolgozni, hogy nincs anya, akit átölelj és majd az esküvődön ott legyen, vagy apa, akit bármikor megkereshetsz, vagy a testvéred/testvéreid, akit/akiket bármikor meglátogathatsz. Nem lesznek ott a másik szobában. Nem tudod majd őket keresni és ők se fognak téged, mert vége, nem élnek. S most képzeld el, hogy ott állsz és szüleid rokonai és szerelmed könyörög, hogy ébredj fel és élj. A döntés rajtad állna.
         Visszapörgetnéd az időt? Biztos, de annyira is, hogy kifejezd a szereteted irántuk? Az is biztos.
         A lényeg, amit üzenni akarok és a könyv is akar, hogy az idő csekély és bármikor félrecsúszhat az életed. Ne utáld a szüleid, vagy ne zárkózz el a testvéred/testvéreid elől, mert peregnek az órák, napok hónapok. De ha a kapcsolatod jó is a családdal, akkor is menj oda és öleld meg őket, mert peregnek a percek és lehet, hogy egy óra múlva már valaki szíve nem fog dobogni. Lehet, hogy fél óra múlva halálos autóbaleset történik a barátoddal vagy barátnőddel. Sose lehet tudni. Ne keresd az okot, hogy miért öleld meg anyud vagy apud esetleg a testvéred. Csak tedd meg.

Hogy döntenél? Maradnál, vagy mennél?


5/5*


Az eredeti megjelenésről



- Figyelj rám - mondta Adam és hangja repeszként csattant.
  Szélesre nyitom most a szemem.
  Felülök, amennyire tudok.
  És figyelek.
- Maradj - mondta.
Választások. A 17 éves Mia szembe kerül párral: Maradjon hű az első szerelméhez a zenéhez, még ha ez azt is jelenti, hogy elveszti szerelmét és hátrahadja családját és barátait?
Aztán egy nap Mia a családjával autóba ül és egy pillanat alatt minden megváltozik. Hirtelen minden választás eltűnik és csak egy marad. S ez az egyetlen, ami számít.
A Ha maradnék egy fájdalmasan szép könyv a szerelem erejével, a család igazi jelentésével és a választással, amivel mindenki rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése